Energia geotermală este energia termică stocată în partea accesibilă a scoarței terestre. Este o sursă de energie regenerabilă fără emisii, disponibilă pe tot parcursul anului în orice loc și subvenționată generos de către guvern.
Se face o distincție între utilizarea directă și indirectă a energiei geotermale. În timp ce pompele de căldură geotermală (pompe de căldură apă-sămânță) sunt utilizate pentru încălzire, răcire și preparare de apă caldă și folosesc direct căldura apropiată de suprafață a pământului pentru a evapora agentul frigorific și a iniția astfel procesul de pompare a căldurii, utilizarea indirectă presupune valorificarea căldurii pământului într-o centrală electrică geotermală și transformarea acesteia în energie electrică. În cazul cogenerării, căldura geotermală este transformată simultan în energie electrică și utilizată pentru încălzire.
Pompele de căldură geotermală (pompe de căldură cu apă sărată) concepute pentru sistemele de încălzire casnice utilizează în mod normal sonde geotermale care necesită o autorizație sau colectoare de căldură geotermală care necesită mult spațiu pentru a exploata energia geotermală. Coșurile de schimb geotermal mai puțin eficiente din punct de vedere energetic și șanțurile geotermice (încălzitoare de șanțuri) sunt utilizate mai rar.